آموزش صفحه آرایی کتاب در ورد
با آموزش صفحه آرایی کتاب در ورد قصد داریم تا شما را نسبت به این کار توانا سازیم تا بتوانید شخصا و بدون نیاز به فرد خاصی صفحه آرایی کتاب خود را به راحتی انجام دهید. سادگی و روانی مطالب در این آموزش به این دلیل است تا دوستانی هم که تمایل داشته باشند بتوانند به راحتی از این حرفه کسب درآمدی داشته باشند.برای اطلاع از اصول صفحه آرایی کتاب می توانید به صفحه مربوطه در سایت مراجعه نمایید.
آموزش صفحه آرایی کتاب در ورد به زبان ساده
مراحل ایجاد کتاب و صفحه آرایی کتاب به ترتیب از :
- تعیین سایز صفحات و سایز بندی کتاب
- کادر بندی
- تنظیم فونت عناوین فصل- فونت تیتر – فونت زیر تیتر
- تنظیم فونت و فاصله بین خطوط و ایجاد استایل
- ساخت فهرست اتوماتیک
- جایگذاری شکل ها
- ایجاد پاورقی صحیح
- ایجاد شماره صفحه
- سکشن بندی و ایجاد فصل بندی در صفحات کتاب
- تنظیم هدر صفحات
1- تعیین سایز صفحات و سایز بندی کتاب در صفحه آرایی کتاب
اولین کار در صفحه آرایی کتاب ایجاد سایز و تنظیم ابعاد صفحات کتاب است. برای این کار مطابق شکل مقابل اتدا به تب page layout وارد شده و سپس در منوی size طبق فلش نشان داده شده می توانید ابعاد مورد نظر را انتخاب نمایید. حتی در منوی اشاره شده امکان وارد نموده ابعاد دلخواه نیز وجود دارد. |
2-کادر بندی و تنظیم حاشیه صفحات کتاب
قدم دوم بعد از تعیین سایز صفحات کتاب، ایجاد فضای حاشیه صفحات و تعیین کادر صفحات است.
برای این کار طبق شکل روبرو و فلش شماره 1 ابتدا به تب page layout وارد شوید. سپس طبق فلش شماره 2 وارد منوی margin شوید. در پنجره باز شده در منوی margin مانند فلش شماره 3 در کادر صورتی رنگب تنظیمات مربوط به حاشیه های بالا و پایین و چپ و راست صفحات را می توانید تنظیم نمایید. |
3-تنظیم فونت عناوین فصل
به طور معمول ترتیب سایز و اندازه فونتهای کتاب بدین صورت است.
- بزرگترین فونت مربوط به عنوان فصل
- سر تیتر وعناوین اصلی مطالب
- زیر عنوان اول
- سایر زیر عناوین
- فونت متن
- توضیحات پاورقی ها و جداول و اشکال
لازم به توضیح است معمولا مطالب مهم داخل متن که باید از باقی متن مجزا باشند با بولد کردن یا دادن افکت از متن مجزا می شوند.
4-تنظیم فونت و فاصله بین خطوط و ایجاد استایل
برای تنظیمات متن یک کتاب معمولا راحتترین راه ایجاد استایل برای یک نوع و یک دسته از مطالب است.بعد می توانید در ادامه کتاب به مطالبی که در همان دسته قرار می گیرند به راحتی همان تنظیمات را اعمال نمایید.روش ایجاد استایل مطابق شکل روبرو می باشد.
ابتدا برای متن مورد نظر از کادر صورتی مشخص شده سایز و نوع فونت را تنظیم می نمایید.
سپس از کادر سبز رنگ نوع تنظیمات پارگراف از جمله فاصله بین خطوط، نوع مرتب سازی را تنظیم می نمایید. سپس در قسمت کناری و در پنجره مشخص شده روی یکی از استایل های موجود کلیک راست نموده و در منویی که طبق فلش نشان داده شده باز می شود، گزینه ی Update … to match selection را انتخاب نمایید.
|
با این عمل تمام تنظیماتی را که به متن مورد نظر داده اید ذخیره می نمایید و برای استفاده های بعدی کافیست تا متن را انخاب نمایید و بر روی استایل خود کلیک نمایید.
شما می توانید با استفاده از گزینه rename در منوی باز شده حتی نام استایل خود را برای راحتی در پیدا کردن خود تغییر دهید.
نکته اصلی برای تنظیمات استایل این است که معمولا برای عناوین فصول از استایل با نام Heading 1 تیترهای اصلی را با Heading 2 ، زیر تیتر را با Heading 3 تعیین و مشخص می نمایند.
5-ساخت فهرست اتوماتیک
یکی از موارد مهم در صفحه آرایی کتاب در ورد ساخت فهرست اتوماتیک است. در ساخت هر سند و مجموعه مطلبی داشتن یک فهرست دقیق و منظم با شماره گذاری صحیح از واجبات است. این کار علاوه بر زیبایی بخشی به اثر باعث دسترسی صحیح به مطالب توسط خواننده نیز می شود.
برای ساخت یک فهرست اتومات که با تغییر صفحات و یا کم و زیاد شدن مطالب نگرانی بابت تنظیم شماره صفحات در فهرست نداشته باشید با استفاده از شکل روبرو قابل انجام است.
ابتدا در صفحه ای که قصد دارید فهرست در آنجا قرار گیرد وارد شده و مطابق فلش شماره 1 وارد تب Refrences شوید. سپس مطابق شکل منوی Tabel of Content را باز کنید و طبق فلش شماره 2 گزینه Insert Tabel of Contene را اجرا کنید. بعد از این کار در پنجره جدید باز شده طبق فلش شماره 3 در قسمت کادر قرمز رنگ تعداد تنوع در چیدمان فهرست و همچنین Heading هایی که برای عناوین فصول، تیتر اصلی مطالب، و زیر تیتر ها تنظیم نمودید را تعیین میکنید. در نوار زرد رنگ نیز می توانید نوع خطی که بین مطلب و شماره صفحات در فهرست قرار می گیرد را تعیین نمایید. مانند خط ساده، نقطه چین و … با زدن دکمه oK فهرست شما که شامل headingهایی است که خود در کادر شماره 3 مشخص نموده اید وارد صفحه می شود.
|
6-جایگذاری شکل ها
برای وارد کردن هر نوع عکس به داخل فایل ورد مطابق شکل روبرو ابتدا وارد تب insert می شوید. سپس از منوی picture عکس خود را پیدا کرده و وارد می نمایید. برای تعیین جایگذاری عکس در بین خطوط و مطالب باید ابتدا روی عکس دبل کلیک نموده و وارد تب Format که با فلش مشخص شده شوید. سپس از منوی Wrap Text نوع قرارگری عکس در بین مطالب را تعیین نمایید. در این قسمت میتوانید مشخص کنید که عکس داخل خط قرار گیرد یا زیر نوشته ها و یا روی نوشته ها. اینکار علاوه بر زیبایی بخشی به صفحات باعث میشود تا بتوانید مطالبی که به یک عکس مربوط می شوند را کنا خود عکس به راحتی قرار دهید. |
7-ایجاد پاورقی صحیح
یکی از مواردی که در کتابها خیلی استفاده می شود و در صفحه آرایی کتاب در ورد دانستن آن لازم است، آوردن مرجع یا توضیحاتی خارج از متن در قسمتی از کتاب است. این مطالب بایستی در پاورقی و در همان صفحه ای که مطلب قراردارد ذکر شود تا خواننده به راحتی بتوان به آن رجوع کند.
ایجاد پاورقی اصولی و اتوماتیکی که اگر شماره ارجاع آن در متن تغییر کرد شماره آن هم تغییر کند یا اگر مکان مطلب تغییر کرد آن هم جابجا شود امری حیاتی است که ما در این قسمت آن را به زبانی ساده بیان می کنیم.
برای اینکار ابتدا مطابق فلش شماره 1 بعد از مطلبی که قصد دارید در پاورقی درباره آن توضیح دهید کلیک می کنید و نشانگر تایپ را قرار میدهید. سپس طبق فلش شماره 2 وارد تب Refrences می شوید و در این تب مطابق فلش شماره 3 گزینه Insert Footnote را اجرا می کنید. با اینکار در محل قرار گیری نشانگر تایپ یک عدد به صورت توان عدد در بالای متن قرار گرفته و همان عدد در قسمت پایین متن که با فلش شماره 4 در شکل نشان داده شده ظاهر می شود. الان میتوانید براساس نوع متن که فارسی یا لاتین باشد پااورقی را چپ چین و یا راست چین نموده و توضیحات مورد نیاز را وارد نمایید. نکته اصلی و مهم این است که درصورتیکه در متن خود و یا در صفحه ی مورد نظر چندید پاورقی وجود دارد به هیچ وجه اعداد ظاهر شده در پاورقی را خود دستی تغییر ندهید. |
8- ایجاد شماره صفحه
در صفحه آرایی کتاب در ورد و برای تنظیم شماره صفحات و جایگذاری آنها در کتاب می توانید مطاب شکل زیر عمل نمایید. اینکار یکی از مواردی است که در صفحه آرایی کتاب در ورد خیلی پرکاربرد است. بعضی کتابها شماره صفحات خود را در پایین صفحه، برخی در بالای صفحات، برخی در حاشیه های کناری قرار می دهند. تنظیمات این شماره ها از این مسیر انجام میشود.
ابتدا مطابق فلش شماره 1 به تب Insert وارد شوید.
سپس طبق فلش شماره 2 به منوی Page Number رفته و آنرا اجرا کنید.
در منوی اجرا شده در کادر مشخص شده قرمز رنگ می توانید جای قرارگیری شماره صفحه را مشخص نمایید. گزینه اول برای قرار گیری در بالای صفحه، گزینه دوم برای قرارگیری در پایین صفحه، گزینه سوم برای قرارگیری در حاشیه های صفحه و گزینه چهارم شماره صفحه را در همانجایی که در همان زمان هست تنظیم و تغییر میدهد. در تمام گزینه ها شما می توانید نوع چیدمان مانند ( وسط چین-راست چین – چپ چین) ار تعیین کنید. در قسمتی که با فلش شماره 3 نمایش داده شده شما می توانید نوع المانهای شماره صفحات را مشخص کنید. مثلا در برخی کتاب ها صفحات ابتدایی و صفحات شامل فهرست مطالب را با حروف ابجد یا لاتین نشانه گذاری می کنند. یا در برخی کتابها مطالب که بعد از فهرست و مقدمات آورده میشود بجای اینکه از اعداد ادامه ی آن صفحات شروع شود از عدد 1 شروع می شود. تمام این موارد را می توانید از قسمت Format Page Numbers تعیین کنید. |
9-ایجاد سکشن و فصل بندی صفحات
نکته دیگر اینکه هر فصل در یک سکشن (قسمت مجزا) قرار میگیرد که به صفحه آرا این امکان را می دهد تا هدر هر فصل را متفاوت و جداگان تنظیم نماید.
ایجاد سکشن برای تعیین تنظیمات انحصاری برای هر فصل می باشد. معمولا شروع هر سکشن با شروع هر فصل جدید در کتاب می باشد. برای ایجاد سکشن بندی در ورد مطابق شکل روبروعمل نمایید. ابتدا طبق شماره 1 وارد تب page layout شوید. سپس مطابق شماره 2 به قسمت breaks وارد شوید. بعد از آن در نوار باز شده مطابق شکل روبرو و شماره 3 قسمت تنظیم سکشن و قسمت های مجزا می باشد. ردیف اول new page : یعنی قسمت مجزای بعدی در صفحه بعدی باز و ایجاد می شود. ردیف دوم continuous: یعنی در همان صفحه یک سکشن جدید ایجاد میشود و میتوانید تنظیمات جدید ایجاد کنید. ردیف سوم even page: یعنی فصل و سکشن جدید در اولین صفحه زوج جدید بعدی ایجاد شود. ردیف چهارم odd page:یعنی فصل و سکشن جدید در اولین صفحه فرد بعدی ایجاد شود. در ایجاد سکشن با استفاده از ردیف های سوم و چهارم اگر مطلب قبلی در همان نوع صفحه تمام شود ( مثلا مطلب فصل قبلی در صفحه زوج تمام شود و شما از سکشن سازی EVEN PAGE استفاده کنید) در نتیجه قبل از سکشن جدید یک صفحه سفید درج خواهد شد. |
10- تنظیم هدر در صفحات کتاب
در صفحه آرایی کتاب در ورد و به صورت اصولی هدر صفحات زوج و فرد از یکدیگر متفاوتند در کمترین میزان حداقل مکان قرارگیری هدر در صفحات زوج و فرد متفاوت و قرینه است. در شکل روبرو سعی شده تا نحوه تنظیم هدر برای صفحات زوج و فرد شرح داده شود. ابتدا مانند فلش ماره 1 به تب page layout وارد شوید. سپس مانند فلش شماره 2 از قسمت نشان داده شده وارد تنظیمات page setup شوید. طیق فلش شماره 3 در تنظیمات page setup وارد تب layout شوید. با فعال کردن تیک کادرهای مشخص شده در قسمتی که با فلش شماره 4 نشان داده شده میتوانید هدر صفحات زوج و فرد را متفاوت از هم کنید.حتی این امکان وجود دارد که درصورت تمایل هدر صفحه اول هر سکشن را متفاوت از باقی صفحات سکشن تنظیم کنید. بعد از انجام این تنظیمات وارد هدر صفحات شوید و مطالبی که تمایل دارید در هدر نمایش داده شود را مشخص نمایید. به این نکته توجه نمایید مطالب هدر باید سمت نزدیک به لبه خارجی برگه و صفحه باشد. |
البته این کار برای کتابهایی که در این مرکز چاپ شوند از طریق پرسنل انتشارات بدون دریافت هزینه انجام خواهد شد.
صفحه آرایی کتاب در ورد علاوه بر آسان بودن و راحت بودن نسبت به سایر نرم افزار ها مانند ایندیزاین و … سریعتر و یادگیری آن راحتتر است.
سازمانهای مرتبط با صدور مجوز چاپ و شابک و فیپا و اعلام وصول کتاب شاید روی صفحه آرایی کتاب حساسیت به خرج نداده و الزامی نداشته باشند اما اینکار نوعی احترام به مخاطب و ارزش قائل شدن برای اثر محسوب می شود.